Wednesday, July 11, 2007

THE CATHERDALS, l'aneguet "lleig" de Yosemite

Entrant a "the Valley", el Capitan s'ens tira a sobre d'una manera aclaparadora, ens hi obsesionarem de tal manera que si no ho sabem ens deixarem perdre unes de les millors formacions que jo hagi vist mai (Half Dome i el Capitan apart). Parlo de la Leaning Tower, i de les Cathedrals. En certa manera les Cathedrals són l'aneguet lleig, simplement ni ens hi fixarem ofuscats amb el Capi. Però si en trobar-nos davant delCapi ens girem i mirem a la nostra dreta FLIPAREM. Les Cathedrals son Tres Moles monolítiques: La Lower, La Middle i la Higher Cathedral Rocks, i dues agulles vertiginoses que deixen el nostre cavall gaire bé en rídicul (les seves vies normals tenen 5 i 6 llargs respectivament...) la Lower i la Higer Cathedral Spires.

la Leaning Tower i les Bridaveil Falls.

A continuació us presento una selecció de les millors vies que hi vaig fer. La Roca és bonissima (tot i que més alpina del que és al Capi i la resta de formacions d'orientació Sud), les aproximacions poden variar des dels 5 minuts a la hora depenent de la Formació.


En Jules es mira la resse a punt d'encarar el Crux de "South by South-West", la Higher Cathedral Spire li queda darrera.

A la Lower Cathedral Spire hi vaig fer la "South by South-West"(5.11a), una via amb tres llargs senzills, 2 de inhumans (que es poden empalmar) i un de curiòs per arribar al cim.


El Capi des del cim de la Lower Cathedral Spire.

A la Higher Cathedral Spire hi vaig fer la "Regular Route" (5.9), tota una aventura classicorra, amb algun tram de roca més dubtosa, i si seguim la via original i no les variants que es tendeixen a agafar té un llarg de fisura que es va obrir en artifo i que en alliberar-se va ser dels primers 5.9's de la vall (lease que és dificilot). Ve a ser la normal del Cavall de Yosemite.


La Higher Cathedral Spire des del "Braille Book".

A la Higher Cathedral Rock em vaig quedar amb les ganes de fer la North-East Butress, hi hauré de tornar... però si que vaig fer tot un tripi de via com és la "Braille Book" (5.8). La Braille Book és una via del mestre "the bird" Bridwell que segueix un diedrako guapissim. El nom parla per si mateix, per curiositats de la vida el diedre està ple de coprolits que donen canto. De dificultat jo la compararia amb la Cade de Frares (un xic més dura) amb reunions a muntar i molts menys seguros fixes. Tot i que moltes vegades escalarem gaire bé com si fos un diedre de Kalamontse pillant canto al costat, les seccions claus acostumen a ser amb stemming força tècnic o amb off-width. La disfrutarem moltissim però és més dura del que pugui semblar sobre el paper. Els friends gordos molaran.


una mica de off-width combinat amb stemming al "Braille Book".

La East Butress de la Middle Cathedral Rock també es una via força guapa, llarga i alpina. Oberta per ni més ni menys que el "Batso" Warren Harding té un burilada (un 8 passos) que en el seu moment va ser la "bolt ladder" més llarga de "the valley". El llarg actualment es pot escalar en lliure de 5.10c, una placa molt fina amb cantos "credit card thin", no gaire disfrutona on el millor serà passar ràpid i arribar al pas del sostre guapissim que hi ha a sobre (5.9). La via té algunes reunions muntades i altres les haurem de muntar, algun llarg no és del tot trivial de protegir, però bé si jo hi vaig passar dubto que hi tingue problemes...

Recuperant un dels primers llargs del "Braille Book".

M'he reservat la joia de la selecció pels fidels que heu llegit fins el final. Parlo de la "Central Pillar of Frenzey" (5.9) a la Middle Cathedral Rock oberta també pel mestre Jimmy. La via arriba fins el cim de la Cathedral, ara bé el recomanable és fer els 5 primers llargs i rappelar tal com fa tothom. Us estic presentant un verdader TRIPI, no hi ha cap altre nom... habitació verda rera habitació verda... Reunions amb spits i llargs de fisures bonissims, alguna xemeneia, un off-with no gaire dificil, stemming, un regal pels sentits vaja. Us deixo amb unes fotos:


En Joan comença el "Central Pillar of Frenzey", per no mullar nos els gats ens els possavem sobre el petate de la penya que teniem davant que amablement l'havien deixat allà una estona...


En Joan recupera el segon llarg, una bona dosis de "thin hand crancking"...


Recuperant l'off-width del tercer llarg.


En Joan a la xemeneia del darrer llarg.

3 Comments:

Blogger Jortx said...

Brutals aquests reports de Yosemite! Me'ls he patejat tots i estan de puta mare!

Tenim la mateixa edat i jo ja ve just que he sortit de Catalunya!! Ets un afortunat Maluta!

Ara a esperar el pròxim

5:34 AM  
Anonymous TR said...

JOer Malutilla...aquestes darreres afotos síq ue són de una via guapa!

Friki a toppppppppeeeeeee!

iep MALUTA KABRON, que a les 6:30 de la matinada "teòricament " estic SOBANT!!! T'0he respost el sms...

PER ON LES VOLS LES FUSTES??? No em facis el salt que la del PACA la fem junts eh? Ja tinc el passi correspoonent de la familia....

(ei és broma...però fallar a la del paca implica anar a fer friki moltes tardes, asseguranmt en vies txungues !!! Ok?

I que també ens queda la estoraaaaaaach!!!

truca'm i et passo el que et faci falta ok bou?

5:54 AM  
Anonymous bernon said...

Maluta! Ja veig que no vas perdre el temps aquells dies a la Meca... joder xaval, tranui...

jo estic a Cusco, i d'aquí una estona me'n vaig cap al Machu Picchu.

au, que vagi bé el curro. Una abraçada!

9:35 AM  

Post a Comment

<< Home